Philodryas viridissimus

Huisvesting: 
Jonge dieren houdt ik op een eenvoudige wijze; in een klein glazen terrarium van gemiddeld 30 cm lang, 15 cm breed en 15 cm hoog.

Hierin kunnen enkele dieren, als ze vrij jong zijn (<3 maanden) gezamenlijk gehouden worden. Wanneer ze dan na enkele maanden beginnen te groeien, kun je ze beter gaan scheiden. Er is bekend dat ze kannibalistische neigingen vertonen en slangen in de natuur op het menu hebben staan. Zelf heb ik dit (gelukkig) niet hoeven te ervaren. Als substraat gebruik ik cocosvezel, daarnaast zorg ik dat er voldoende klikgelegenheid in het terrarium aanwezig is. Daarnaast is het raadzaam om voldoende schuilmogelijkheden te plaatsen. De dieren zullen hier dan ook overdag dankbaar gebruik van maken.

Zorg dat je met regelmaat het terrarium licht sproeit.

De volwassen dieren houdt ik gescheiden in terrariums van 80 cm lang, 40 cm diep en 50 cm hoog.

 

<<foto verblijf volwassen dieren>>

 

Voeding:

Jonge dieren worden groot gebracht door middel van het dwang voederen van staarten van muizen.  Hiermee kan gestart wordt, enkele dag na de eerste vervelling. De kop van de jonge slang wordt tussen de vingers vast gehouden en doormiddel van langzaam de staart (dikke kant eerst) naar binnen te forceren en niet meer dan een centimeter naar binnen te duwen. Vervolgens wordt het dier op een rustige plek gelegd. Het jong zal vervolgens zelf de rest van de staart op eten. Eenmaal op, kan het dier terug in zijn verblijf.

Dit kan tussen de 5-7 dagen herhaald worden. Wanneer de jongen eenmaal wat meer ‘body’ krijgen, kan er langzaam ook gestart worden met zeer kleine nestmuizen. Ook hier geldt hetzelfde, klein stukje erin duwen en voorzichtig wegleggen. Het jonge dier zal er eerst wat moeite mee hebben om de kleine nestmuis op te eten, maar wanneer dit lukt, zal het vrij snel zelfstandig gaan eten. Als dat gebeurt, gaat de rest vrij vlot. Wanneer met over kleine hagedissen bezit, om te voeren, zal er geen dwang voederen nodig zijn. Van nature eten zij dit. Half volwassen en volwassen dieren eten probleemloos volwassen muizen en nestratten.

 

Oxyrhopus rhombifer eggs

Hier laat ik het sexen van jonge Oxyrhopus rhombifer zien. Eerste deel van het filmpje laat ik een mannetje zien en in het tweede deel een vrouwtje.

 

Algemeen
Het genus Oxyrhopus behoort bij de genera van oa. Clelia, philodryas, Pseudoboa en Tomodon. Het genus Oxyrhopus bestaat uit 13 soorten, waarvan enkele soorten ook nog ondersoorten hebben:

Oxyrhopus clathratus
Oxyrhopus doliatus
Oxyrhopus erdisii
Oxyrhopus fitzingeri
Oxyrhopus fitzingeri fitzingeri**
Oxyrhopus fitzingeri frizzelli
Oxyrhopus formosus*
Oxyrhopus guibei
Oxyrhopus leucomelas
Oxyrhopus marcapatae
Oxyrhopus melanogenys
Oxyrhopus melanogenys melanogenys
Oxyrhopus melanogenys orientalis
Oxyrhopus occipitalis*
Oxyrhopus petola
Oxyrhopus petola digitalis
Oxyrhopus petola petola*
Oxyrhopus petola sebae
Oxyrhopus rhombifer 
Oxyrhopus rhombifer inaequifasciatus**
Oxyrhopus rhombifer rhombifer*
Oxyrhopus rhombifer bachmanni**
Oxyrhopus trigeminus
Oxyrhopus trigeminus guibei
Oxyrhopus trigeminus trigeminus

* dit soort heb ik voor korte of langere tijd in de collectie gehad.
** dit soort heb ik momenteel nog in de collectie